Klopsiki w zupełnie nowej odsłonie! Nie czekaj i spróbuj jakie to dobre. Nadadzą się idealnie na rodzinny obiad. Smacznego!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Sezam
Przygotowujemy klopsiki:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni, program pieczenia góra dół.
Do miski dodajemy mięso, tymianek, jajko, otręby. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Z powstałej masy formujemy małe klopsiki. Gotowe klopsiki układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Przygotowujemy ryż:
W moździerzu tłuczemy kminek cały. Cebulę siekamy na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Następnie doprawiamy potłuczonym kminkiem.
Gdy cebula się zeszkli wsypujemy ryż Basmati. Całość zalewamy wywarem i przykrywamy pokrywką. Smażymy do momentu, aż ryż wchłonie cały wywar. Ser żółty Królewski z Kolna Mlekpol kroimy na mniejsze kawałki. Do ryżu dodajemy kawałki sera żółtego oraz posiekane liście świeżej mięty.
Przygotowujemy dip:
Do miski wlewamy śmietanę Mazurski Smak 12% i mieszamy z łyżką tahini, czarnuszką i solą.
Pulpeciki układamy na patelni, gdzie jest gotowy ryż, a całość przykrywamy plastrami sera żółtego. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, program pieczenia góra dół i zapiekamy aż ser się zarumieni.
Na patelni podprażamy sezam.
Gotowe danie podajemy z dipem oraz dekorujemy podprażonym sezamem. Smacznego!
Dodaj komentarz