Klopsiki drobiowe z miętowym ryżem

Klopsiki w zupełnie nowej odsłonie! Nie czekaj i spróbuj jakie to dobre. Nadadzą się idealnie na rodzinny obiad. Smacznego!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • kilka plastrów sera żółtego Królewski z Kolna Mlekpol
  • 700 ml wywaru
  • 2 łyżki śmietany Mazurski Smak 12%
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • ½ łyżeczki całego kminku
  • 3 łyżeczki soli

Do podania:

  • szpinak
  • rukola
  • sezam

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy klopsiki:

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni, program pieczenia góra dół.

Do miski dodajemy mięso, tymianek, jajko, otręby. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Z powstałej masy formujemy małe klopsiki. Gotowe klopsiki układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.



Krok 2

Przygotowujemy ryż:

W moździerzu tłuczemy kminek cały. Cebulę siekamy na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Następnie doprawiamy potłuczonym kminkiem.

Gdy cebula się zeszkli wsypujemy ryż Basmati. Całość zalewamy wywarem i przykrywamy pokrywką. Smażymy do momentu, aż ryż wchłonie cały wywar. Ser żółty Królewski z Kolna Mlekpol kroimy na mniejsze kawałki. Do ryżu dodajemy kawałki sera żółtego oraz posiekane liście świeżej mięty.



Krok 3

Przygotowujemy dip:

Do miski wlewamy śmietanę Mazurski Smak 12% i mieszamy z łyżką tahini, czarnuszką i solą.



Krok 4

Pulpeciki układamy na patelni, gdzie jest gotowy ryż, a całość przykrywamy plastrami sera żółtego. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, program pieczenia góra dół i zapiekamy aż ser się zarumieni.



Krok 5

Na patelni podprażamy sezam.



Krok 6

Gotowe danie podajemy z dipem oraz dekorujemy podprażonym sezamem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.