Gulasz z czerwoną fasolą

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 60-70 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • 20 dag pieczarek
  • 1-2 liście laurowe
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅔ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 2 łyżki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Podlać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu, dusić do miękkości.





Krok 2

Posiekaną cebulę razem z czosnkiem zeszklić na oleju. Wsypać pokrojone w kostkę pieczarki, poddusić.





Krok 3

Miękkie mięso połączyć z pieczarkami.





Krok 4

Do garnuszka wlać śmietankę, dodać 2-3 łyżki wody, paprykę i mąkę, bardzo dokładnie wymieszać. Połączyć z mięsem, dodać osączoną i przepłukaną pod bieżącą wodą fasolę, mieszając zagotować. Przyprawić do smaku.





Wskazówki

Gulasz z pieczarkami i fasolą jest bardzo smaczny i sycący. Można go podawać z dodatkiem pieczywa lub z plackami ziemniaczanymi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.