Placuszki ziemniaczano cukiniowe

Autor:

Lalaxo

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Przygotowanie masy ziemniaczano cukiniowej

  • 1 średnia cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 12% lub 18%
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw w misce aby puściły wodę. Nie mieszaj, delikatnie odlewaj przez ok.10 minut każdy płyn jaki się uzbiera. Cukinię tak samo jak ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach ale tym razem odciśnij nadmiar wody lekko w rękach. Gdy z warzyw odejdzie większa część soków łączymy je w jednej misce. Wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz do smaku oraz mąkę ziemniaczaną. Mąkę dodajemy stopniowo po łyżce i sprawdzamy konsystencję. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu placuszki uformowane z jednej porządnej łyżki stołowej. Smażymy do uzyskania lekko zło tego koloru. Najlepiej jeść na ciepło z dużym kleksem śmietany na wierzchu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.