Pyszna i sycąca tarta, która zasmakuje na pewno całej rodzinie. Oliwki dodają jej oryginalności.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
W misce umieszczamy składniki na ciasto. Zagniatamy całość. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim formę do tarty (średnica ok 24 cm). Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy oregano. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem i smażymy kawałki kurczaka na złoto.
Brokuł myjemy i rozdzielamy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy różyczki. Gotujemy je przez około 6 minut. Następnie odcedzamy i wkładamy do zimnej wody. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C.
Składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na spód upieczonego ciasta układamy kurczaka, brokuły. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Układamy je również na tarcie. Zalewamy całość sosem. Wkładamy tarte do piekarnika na 30 minut.
Upieczoną tarte dekorujemy oliwkami.
Dodaj komentarz