Tarta z cukinią, boczkiem i serem

Szybka i łatwa w wykonaniu tarta z ciasta francuskiego. Jeśli nie masz pomysłu co przygotować na szybki obiad, to będzie przepis dla Ciebie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cukinia
  • 50 g sera feta
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki mleka Łaciate
  • ¼ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 100 g startego sera żółtego
  • Ok. 60-100 g boczku w plastrach
  • Pieprz
  • Masło Łaciate do posmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Formę do tarty smarujemy lekko masłem i wykładamy na nią ciasto francuskie.



Krok 2

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy ją na cieście. Kruszymy ser feta na wierzch. W misce roztrzepujemy śmietankę Łaciatą, mleko i jajka. Dodajemy także starty ser żółty, pieprz i mieszamy.



Krok 3

Boczek kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię do 2-3 minut. Następnie dodajemy go do masy z jajek.



Krok 4

Masę jajeczną wylewamy na tarte. Wkładamy całość do piekarnika na 35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.