Klopsiki z cukinią to lekkie i pożywne danie, idealne dla osób na diecie. Mięso indyka jest niskokaloryczne, a dodatek cukinii zwiększa jego sytość. Ponadto klopsiki w tym przepisie są pieczone w piekarniku. Najlepiej serwować z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Fit
Bez laktozy
Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw do momentu, aż zmięknie.
W misce umieść mięso. Posiekaj pietruszkę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ½ pokrojonej cebuli i zeszklij. Resztę cebuli dodaj do mięsa, razem z pietruszką, czosnkiem i cukinią. Dodaj dokładnie odciśniętą z mleka kajzerkę i jajko. Posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.
Nawilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy klopsiki (około 16 sztuk). Ułóż na blaszce do pieczenia.
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz około 20-30 minut.
Drobno pokrój cebulę i czosnek do sosu.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż razem około 3 minuty. Następnie dodaj puszkę pomidorów, przyprawy i gotuj około 10 minut.
Klopsiki z blaszki przełóż do sosu i wymieszaj razem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj komentarz