Tarator – bałkański chłodnik z orzechami i jabłkami

Autor:

blackpearl20

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

chłodnik

  • - 250 g makaron krajanka ,
  • - 1 nieduży kalafior,
  • - ½ zielonego jabłka ,
  • - gęsty jogurt naturalny 250 g,
  • - 4 ząbki czosnku, ,
  • - 4 łyżki oliwy, ,
  • - koperek 1 pęczek,
  • - bazylia ,
  • - natka pietruszki,
  • - garść pokruszonych orzechów włoskich,
  • - pieprz, sól,
  • - kilkanaście kostek lodu

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora umyć i obrać, ugotować i zblendować.



Krok 2

Czosnek i zieleninę posiekać i wymieszać z kalafiorem.



Krok 3

Dodać starte na tarce jabłko



Krok 4

Całość zalać jogurtem



Krok 5

Makaron ugotować, odsączyć i wymieszać z resztą.



Krok 6

Doprawić do smaku.



Krok 7

posypać kruszonymi orzechami, lekko podprażonymi na patelni.



Krok 8

W upalne dni można dodać kilka kostek lodu, według upodobań.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.