Klopsiki z mozzarellą

Co powiesz na taką wersję obiadową?

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 400 g mielonego indyka
  • 300 g ulubionego makaronu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie mozzarelli tartej Mlekpol
  • Opcjonalnie bazylia świeża

Przygotowanie

Krok 1

Do miski z mięsem mielonym dodaj sól, pieprz oraz oregano. Wymieszaj. Dodaj jajko. Ponownie wymieszaj.



Krok 2

Uformuj z mięsa kulki wielkości orzechów włoskich. Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki, aż się zrumienią.



Krok 3

Posiekaj cebulę oraz czosnek. Następnie zeszklij cebulę na osobnej patelni. Do cebuli dodaj czosnek i smaż przez ok. 6 minut.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż mięso oraz cebulę z czosnkiem do naczynia żaroodpornego. Zalej przecierem pomidorowym. Dodaj krojone pomidory, dopraw cukrem. Dodaj mozzarellę. Piecz przez ok. 20-30 minut.



Krok 5

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przełóż makaron i klopsiki w sosie do miseczek. Możesz udekorować bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.