Do miski z mięsem mielonym dodaj sól, pieprz oraz oregano. Wymieszaj. Dodaj jajko. Ponownie wymieszaj.
Uformuj z mięsa kulki wielkości orzechów włoskich. Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki, aż się zrumienią.
Posiekaj cebulę oraz czosnek. Następnie zeszklij cebulę na osobnej patelni. Do cebuli dodaj czosnek i smaż przez ok. 6 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż mięso oraz cebulę z czosnkiem do naczynia żaroodpornego. Zalej przecierem pomidorowym. Dodaj krojone pomidory, dopraw cukrem. Dodaj mozzarellę. Piecz przez ok. 20-30 minut.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przełóż makaron i klopsiki w sosie do miseczek. Możesz udekorować bazylią.
Dodaj komentarz