Klopsy w sosie z makaronem

Autor:

Śnieżynka

Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, kaszę mannę, białko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na łyżce oliwy, przełożyć do garnka. Włożyć rumiane klopsiki, podlać wodą i dusić około 10 minut.Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody i papryką. Połączyć z pieczarkami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem, ułożyć klopsy, podawać.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Klopsy:

  • 30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 białko
  • 1 mała cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna
  • Oliwa

Sos pieczarkowy:

  • 15-20 dag pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Dodatkowo:

  • 20 dag makaronu spaghetti

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, kaszę mannę, białko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.



Krok 2

Z mięsa formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.



Krok 3

Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na łyżce oliwy, przełożyć do garnka. Włożyć rumiane klopsiki, podlać wodą i dusić około 10 minut.



Krok 4

Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody i papryką. Połączyć z pieczarkami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Krok 5

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem, ułożyć klopsy, podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.