Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, kaszę mannę, białko, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na łyżce oliwy, przełożyć do garnka. Włożyć rumiane klopsiki, podlać wodą i dusić około 10 minut.Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody i papryką. Połączyć z pieczarkami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem, ułożyć klopsy, podawać.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, kaszę mannę, białko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Z mięsa formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na łyżce oliwy, przełożyć do garnka. Włożyć rumiane klopsiki, podlać wodą i dusić około 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną zimnej wody i papryką. Połączyć z pieczarkami, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem, ułożyć klopsy, podawać.
Dodaj komentarz