Knedle z gruszkami

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła Łaciate
  • Sól

Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:

  • Masło
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć z wody i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do miski wsypać obie mąki, połączyć z zimnymi ziemniakami. Dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło i szybko zagnieść ciasto.





Krok 2

Tak przygotowane ciasto podzielić, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.





Krok 3

Gruszki obrać, usunąć gniazda z nasionami, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.





Krok 4

Zawinąć farsz i bardzo dokładnie zlepić. W garnku zagotować wodę, dodać soli, włożyć knedle i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.





Wskazówki

Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.