Kluseczki serowe z nasionami chia

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag białego sera
  • 0,5 szklanki mąki pszennej + do posypania deski
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki nasion chia
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Masło Łaciate
  • Cynamon mielony
  • Cukier trzcinowy

Przygotowanie

Krok 1

Ser przemielić w maszynce lub zmiksować. Nasiona chia zamoczyć na 15-20 minut w wodzie. Do miski wsypać obie mąki, dodać przemielony ser.





Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka i napęczniałe nasiona chia, wymieszać.





Krok 3

Pod koniec do ciasta dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.





Krok 4

Z przygotowanego ciasta na posypanej mąką desce utoczyć wałki, lekko spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę.





Krok 5

Ostrym nożem pokroić na skośne kluseczki. Wrzucać do osolonego wrzątku, przemieszać i gotować około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać usmażonym masłem, oprószyć mielonym cynamonem i cukrem, podawać.





Wskazówki

Kluseczki przed podaniem polać rumianym masłem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.