Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ser przemielić w maszynce lub zmiksować. Nasiona chia zamoczyć na 15-20 minut w wodzie. Do miski wsypać obie mąki, dodać przemielony ser.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka i napęczniałe nasiona chia, wymieszać.
Pod koniec do ciasta dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Z przygotowanego ciasta na posypanej mąką desce utoczyć wałki, lekko spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę.
Ostrym nożem pokroić na skośne kluseczki. Wrzucać do osolonego wrzątku, przemieszać i gotować około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać usmażonym masłem, oprószyć mielonym cynamonem i cukrem, podawać.
Kluseczki przed podaniem polać rumianym masłem, oprószyć cukrem i mielonym cynamonem.
Dodaj komentarz