Ziemniaczane kotleciki z kaszanką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Mąka pszenna do posypania deski

Dodatkowo:

  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 30 dag kaszanki wiejskiej
  • Pieprz
  • Mielone angielskie ziele
  • 1 jajko
  • Płatki kukurydziane
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, włożyć kaszankę, podgrzać, (w razie potrzeby doprawić do smaku mielonym zielem angielskim, solą i pieprzem).



Krok 2

Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli i dokładnie wyrobić.



Krok 3

Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, włożyć porcję farszu, przykryć drugim plackiem, docisnąć brzegi i uformować kotlecik.



Krok 4

Panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.