Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sera żółtego
  • Sól do smaku
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Delikatnie ponacinać środek tak, by nie naruszyć brzegów. Skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w temperaturze 180°C.



Krok 2

W międzyczasie ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie (15 minut od wrzucenia do wrzątku).



Krok 3

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić.



Krok 4

Z podpieczonego bakłażana delikatnie wyjąć miąższ za pomocą łyżki. Dodać do cebuli. Dodać również kaszę i przesmażyć wszystko razem przez chwilę.



Krok 5

Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Smażyć około 2-3 minuty.



Krok 6

Nałożyć farsz do bakłażana. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.