Bakłażana przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Delikatnie ponacinać środek tak, by nie naruszyć brzegów. Skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
W międzyczasie ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie (15 minut od wrzucenia do wrzątku).
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić.
Z podpieczonego bakłażana delikatnie wyjąć miąższ za pomocą łyżki. Dodać do cebuli. Dodać również kaszę i przesmażyć wszystko razem przez chwilę.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Smażyć około 2-3 minuty.
Nałożyć farsz do bakłażana. Posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj komentarz