Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Twaróg mielimy w maszynce do mielenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie partiami dodajemy twaróg, nie przerywając ucierania.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy. Ubite białka delikatnie mieszamy szpatułką z pozostałymi składnikami. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, z którego odcinamy ukośne kawałki ciasta o szerokości 1,5 cm.
W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę (1 łyżeczka na 2 litry wody). Wrzucamy kluseczki partiami do wrzącej wody i wyławiamy kiedy wypłyną na wierzch, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kluseczki i podsmażamy. Przekładamy do miseczek.
Kluski możemy podawać same, ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną lub oprószone cukrem albo cynamonem. Smacznego!
Dodaj komentarz