Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Twaróg zmiel w maszynce do mielenia. Żółtka oddziel od białek. Truskawki umyj, osusz, odkrój szypułki i pokrój w cienkie plastry.
Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Do masy dodawaj kolejno po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dodawaj partiami twaróg. Nie przerywaj ucierania, aż do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do twarogu dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto ma być plastyczne.
Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę. Uformuj z niego cienki wałek lub kilka mniejszych wałków. Wałki krój pod kątem, na kawałki o wielkości ok. 1,5 cm.
Leniwe podawaj z serkiem homogenizowanym o smaku truskawkowym. Obsyp je także truskawkami lub Twoimi ulubionymi owocami. Smacznego!
Dodaj komentarz