Kluski leniwe ze słodką śmietaną i truskawkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 500 g twarogu Mazurski Smak
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak plus 3 łyżki do smażenia
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30 %
  • 200 g truskawek
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Twaróg mielimy w maszynce do mielenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie partiami dodajemy twaróg, nie przerywając ucierania.



Krok 2

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy. Ubite białka delikatnie mieszamy szpatułką z pozostałymi składnikami. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, z którego odcinamy ukośne kawałki ciasta o szerokości 1,5 cm.



Krok 3

W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę (1 łyżeczka na 2 litry wody). Wrzucamy kluseczki partiami do wrzącej wody i wyławiamy kiedy wypłyną na wierzch, odcedzamy.



Krok 4

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kluseczki i podsmażamy. Przekładamy do miseczek.



Krok 5

Kluski możemy podawać same, ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną lub oprószone cukrem albo cynamonem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.