Waniliowe muffiny z rabarbarem

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • 400 ml mleka Łaciate
  • 200 ml oleju
  • Szczypta soli

Kruszonka:

  • 15 dag mąki tortowej
  • 8 dag masła Łaciate
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3-4 łyżki cukru kryształu

Dodatkowo:

  • 50 dag rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie

Kruszonka

Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią i dodać masło, posiekać. Następnie rozcierać palcami tak, aby powstały okruchy ciasta.






Do jednej miski przesiać mąkę a proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią, wymieszać.






W drugiej misce zmiksować jajka, mleko i olej.






Do suchych składników wlać mieszankę z jajek, mleka i oleju, zamieszać. Rabarbar obrać, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Połączyć z ciastem niezbyt dokładnie mieszając.






Do foremek muffinowych włożyć papilotki, napełnić ciastem do ¾ wysokości, posypać kruszonką.






Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 30-35 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.