Umyte ogórki wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli pojawi się woda, odlej ją. Posiekaj drobno 1 ząbek czosnku i wrzuć do miski. Twaróg dodaj do miski i rozdrobnij widelcem. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dopraw pieprzem ziołowym. Dodaj śmietanę (ok. 7-8 łyżek) tak, aby konsystencja była nie za rzadka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem włóż do lodówki.
Cebule i czosnek drobno posiekaj. Pomidory pokrój na ćwiartki. Łyżeczką oczyść z pestek i miąższu. Pokrój w kosteczkę.
Do miski wbij 2 jajka i ubij je. Posiekaj świeże liście mięty.
W misce połącz jajko, pomidory, cebulę, czosnek i miętę. Przypraw gałką i wymieszaj. Dodaj mąkę i wsyp cząber. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do masy dodawaj mąkę łyżka po łyżce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (masa ma być nie za gęsta).
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Za pomocą łyżki formuj płaskie placki. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Na talerzu wyłóż placki. Do małej miseczki nałóż porcję sosu. Całość udekoruj listkami świeżej mięty i posyp pestkami słonecznika. Smacznego!
Dodaj komentarz