Placki pomidorowe z twarogiem

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2-3 łyżki mąki
  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 listków mięty
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Tzatziki:

  • 1 ogórek
  • 1 twaróg Mazurski Smak półtłusty klinek
  • 180 g śmietany Łaciata 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • 8 listków świeżej mięty
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Umyte ogórki wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli pojawi się woda, odlej ją. Posiekaj drobno 1 ząbek czosnku i wrzuć do miski. Twaróg dodaj do miski i rozdrobnij widelcem. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Dopraw pieprzem ziołowym. Dodaj śmietanę (ok. 7-8 łyżek) tak, aby konsystencja była nie za rzadka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem włóż do lodówki.



Krok 2

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Pomidory pokrój na ćwiartki. Łyżeczką oczyść z pestek i miąższu. Pokrój w kosteczkę.



Krok 3

Do miski wbij 2 jajka i ubij je. Posiekaj świeże liście mięty.



Krok 4

W misce połącz jajko, pomidory, cebulę, czosnek i miętę. Przypraw gałką i wymieszaj. Dodaj mąkę i wsyp cząber. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Do masy dodawaj mąkę łyżka po łyżce, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (masa ma być nie za gęsta).



Krok 5

Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Za pomocą łyżki formuj płaskie placki. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.



Krok 6

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Na talerzu wyłóż placki. Do małej miseczki nałóż porcję sosu. Całość udekoruj listkami świeżej mięty i posyp pestkami słonecznika. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.