Kluski śląskie z mięsem mielonym

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Kluski:

  • 1,90 kg ziemniaków ugotowanych
  • 310 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 białka jaj

Farsz :

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól i pieprz

Do okraszenia:

  • Boczek surowy
  • Cebula

Przygotowanie

Farsz

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić.



Kluski

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski, dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać do niej mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju na wolnym ogniu około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.



Okrasa

Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Do podsmażonego boczku dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę, razem podsmażyć. Podawać kluski polane tłuszczem z boczkiem i cebulką.



Wskazówki

Z tej porcji wyszło 45 klusek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.