Kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulą

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • Sól
  • 1 cebula
  • 150 gram boczku wędzonego

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Do ziemniaków dodać mąkę oraz jajko. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać łyżeczkę soli oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Jeszcze raz wymieszać.



Krok 2

Nastawić wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucać do wrzącej wody po jednej łyżce ciasta i gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia.



Krok 3

Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i dusić, aż stanie się ona szklista.



Krok 4

Podawać kluski polane boczkiem i cebulą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.