Kurczak w cieście

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • Przyprawa kebab - gyros

Ciasto naleśnikowe :

  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki
  • Papryka słodka
  • Sól i pieprz
  • ½ łyżeczki sody

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Kurczaka dobrze obsypać przyprawą kebab- gyros, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko , jajko, dobrze zmiksować. Następnie dodać sodę i przyprawy, wymieszać. Zanurzać kawałki mięsa w cieście i smażyć w bardzo głębokim i rozgrzanym tłuszczu. Wybierać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.