Spaghetti z soczewicą w sosie pomidorowym

Spaghetti z soczewicą w pomidorach, czyli wegetariańska wersja spaghetti bolognese. Idealna propozycja obiadowa dla osób, które ograniczają spożycie mięsa, a także dla tych, którzy po prostu lubią smaczną kuchnię. Kto wie, może posmakuje Wam bardziej niż mięsna wersja?

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti,
  • - 400 ml passaty pomidorowej,
  • - 100 g suchej czerwonej soczewicy,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Opcjonalnie:

  • - 2 łyżki startego sera Jantar Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę opłukać na sicie, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 10 minut lub według instrukcji na opakowaniu). Odcedzić.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.



Krok 3

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i wszystkie przyprawy. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę, często mieszając. Wlać passatę pomidorową. Gotować na małym ogniu około 5 minut, dodać soczewicę. Dokładnie wymieszać, spróbować, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Na talerze nałożyć makaron, a na niego sos. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.