Spaghetti z soczewicą w pomidorach, czyli wegetariańska wersja spaghetti bolognese. Idealna propozycja obiadowa dla osób, które ograniczają spożycie mięsa, a także dla tych, którzy po prostu lubią smaczną kuchnię. Kto wie, może posmakuje Wam bardziej niż mięsna wersja?
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Bez laktozy
Soczewicę opłukać na sicie, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 10 minut lub według instrukcji na opakowaniu). Odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i wszystkie przyprawy. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę, często mieszając. Wlać passatę pomidorową. Gotować na małym ogniu około 5 minut, dodać soczewicę. Dokładnie wymieszać, spróbować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerze nałożyć makaron, a na niego sos. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.
Dodaj komentarz