Ser przemielić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Połączyć z mąką i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąki z serem i zagnieść ciasto. Następnie uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć po kilka jeżyn, dodać odrobinę cukru waniliowego i dokładnie zlepić formując knedle. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać zrumienionym masłem, oprószyć cynamonem i cukrem.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ser przemielić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować, połączyć z mąką i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąki z serem i zagnieść ciasto.
Następnie uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć po kilka jeżyn, dodać odrobinę cukru waniliowego i dokładnie zlepić formując knedle.
Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać zrumienionym masłem, oprószyć cynamonem i cukrem.
Dodaj komentarz