Knedle serowe z jeżynami

Autor:

Śnieżynka

Ser przemielić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Połączyć z mąką i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąki z serem i zagnieść ciasto. Następnie uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć po kilka jeżyn, dodać odrobinę cukru waniliowego i dokładnie zlepić formując knedle. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać zrumienionym masłem, oprószyć cynamonem i cukrem.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag sera białego
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. jeżyn
  • Sól
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Cynamon mielony
  • Cukier
  • Masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Ser przemielić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować, połączyć z mąką i żółtkami.



Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąki z serem i zagnieść ciasto.



Krok 3

Następnie uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć po kilka jeżyn, dodać odrobinę cukru waniliowego i dokładnie zlepić formując knedle.



Krok 4

Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować 6-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać zrumienionym masłem, oprószyć cynamonem i cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.