Risotto z truskawkami i orzechami

Risotto w wersji deserowej. Idealne dla gości w sezonie letnim.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Ocena

4.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 100 g truskawek
  • 2 szklanka mleka
  • 2 szklanki wody
  • Garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek
  • Miód

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki myjemy i kroimy w dobrną kosteczkę.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż mlekiem zamiennie z wodą. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 15-20 minut.



Krok 4

Dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Dosładzamy do smaku miodem.



Krok 5

Gotowe risotto mieszamy z kawałkami truskawek i kawałkami orzechów.



Wskazówki

Dodatkowo można polać miodem

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.