Knedle z jarmużem i serem feta

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto na knedle:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 20-25 dag liści jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8-10 dag sera feta
  • Sól
  • Pieprz
  • Boczek

Przygotowanie

Krok 1

Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty, ostudzić, usunąć grube nerwy, resztę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekany czosnek i cebulę, wymieszać z jarmużem, chwilę podsmażyć, ostudzić.





Krok 2

Dodać ser feta, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem, opcjonalnie solą. Ostrożnie z solą bo ser feta jest bardzo słony.





Krok 3

Obie mąki wsypać do miski, wymieszać. Dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną.





Krok 4

Zagnieść ciasto, podzielić na porcje, formować placuszki i nakładać porcje farszu.





Krok 5

Dokładnie zlepić i uformować knedle. W garnku zagotować dużą ilość wody, osolić. Partiami wrzucać knedle i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Wskazówki

Knedle okrasić usmażonym boczkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.