Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Gdy więc grzybobranie okaże się pomyślne i wrócimy z torbami pełnymi darów lasu, na obiad warto zaserwować polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym. Najlepiej smakują podawane z puree ziemniaczanym i sałatą.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g polędwiczki wieprzowej,
  • - 300 g kurek,
  • - 200 ml śmietanki kremówki 30% Łaciata,
  • - 50 ml białego wytrawnego wina,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżka mąki pszennej,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić.



Krok 2

Z polędwiczki usunąć błonę. Umyć, osuszyć i pokroić w około 1 cm plastry, a następnie rozgnieść każdy z nich dłonią. Posolić i popieprzyć z obu stron. Odłożyć na bok.



Krok 3

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać kurki i smażyć na dużym ogniu około 2 minuty, często mieszając. Posolić i popieprzyć. Wlać wino i odparować. Wlać śmietankę, a gdy się zagotuje, patelnię zdjąć z ognia.



Krok 4

Na drugiej patelni roztopić łyżkę masła. Włożyć polędwiczki, przesmażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienia. Gdy będą już obsmażone, przełożyć je do sosu kurkowego.



Krok 5

Sos kurkowy ponownie przestawić na gaz. Zagotować wraz z polędwiczkami. Odlać kilka łyżek sosu do szklanki i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie wlać mieszankę na patelnię, ciągle mieszając. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z gazu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.