Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Gdy więc grzybobranie okaże się pomyślne i wrócimy z torbami pełnymi darów lasu, na obiad warto zaserwować polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym. Najlepiej smakują podawane z puree ziemniaczanym i sałatą.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić.
Z polędwiczki usunąć błonę. Umyć, osuszyć i pokroić w około 1 cm plastry, a następnie rozgnieść każdy z nich dłonią. Posolić i popieprzyć z obu stron. Odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać kurki i smażyć na dużym ogniu około 2 minuty, często mieszając. Posolić i popieprzyć. Wlać wino i odparować. Wlać śmietankę, a gdy się zagotuje, patelnię zdjąć z ognia.
Na drugiej patelni roztopić łyżkę masła. Włożyć polędwiczki, przesmażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienia. Gdy będą już obsmażone, przełożyć je do sosu kurkowego.
Sos kurkowy ponownie przestawić na gaz. Zagotować wraz z polędwiczkami. Odlać kilka łyżek sosu do szklanki i wymieszać dokładnie z mąką. Następnie wlać mieszankę na patelnię, ciągle mieszając. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z gazu.
Dodaj komentarz