Knedle z morelami i daktylami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ kg ziemniaków
  • ⅔ szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól

Dodatkowo:

  • 40 dag moreli
  • 5-6 daktyli suszonych
  • Śmietanka Łaciata 30%
  • Cukier puder
  • Cukier trzcinowy
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Morele umyć, obrać, usunąć pestki, śmietanę ubić z cukrem pudrem.



Krok 2

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę pszenną, bułkę tartą i żółtko.



Krok 3

Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki.



Krok 4

Z ciasta uformować placuszki, ułożyć morelę w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli, dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 12-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.



Wskazówki

Knedle podawać oprószone cukrem trzcinowym z dodatkiem ubitej śmietany.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.