Gnocchi z grzybami i szynką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 160 g mąki
  • szczypta soli

Dodatki

  • 160 g borowików
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 60 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy jajko, sól oraz ¾ ilości mąki, całość mieszamy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy resztę mąki.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy przez około minutę. 




Krok 4

Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy połowę ilości masła, dodajemy grzyby. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Smażymy kilka minut. W połowie smażenia dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz szynkę parmeńską pokrojoną w mniejsze kawałki. Grzyby lekko rumienimy.



Krok 5


Następnie dodajemy wino i je odparowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy resztę masła, natkę pietruszki oraz szczypiorek. Mieszamy całość i dodajemy gnocchi. Znów mieszamy i podajemy.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.