Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy jajko, sól oraz ¾ ilości mąki, całość mieszamy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy resztę mąki.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gnocchi gotujemy przez około minutę.
Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy połowę ilości masła, dodajemy grzyby. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Smażymy kilka minut. W połowie smażenia dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz szynkę parmeńską pokrojoną w mniejsze kawałki. Grzyby lekko rumienimy.
Następnie dodajemy wino i je odparowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy resztę masła, natkę pietruszki oraz szczypiorek. Mieszamy całość i dodajemy gnocchi. Znów mieszamy i podajemy.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz