Sofrito cielęce

Sofrito jest rodzajem sosu używanego do przyrządzania rozmaitych dań. Sofrito cielęce to ciekawy sposób na podanie tego mięsa w innej niż tradycyjna formie. Całość najlepiej smakuje z ryżem.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g cielęciny
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy na kawałki, panierujemy w mące, następnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z obu stron.



Krok 2

Na patelnię do cielęciny dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dusimy całość przez 10 minut. Wszystko razem przekładamy do garnka.



Krok 3

Następnie cielęcinę zalewamy bulionem, dodajemy sól, pieprz i dusimy przez 50 min.



Krok 4

Potrawę posypujemy świeżo pokrojona natką pietruszki. Podajemy np. z ryżem i sałatką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.