Ziemniaki Hasselback

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Świeży rozmaryn

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać 250°C. Ziemniaki umyć dokładnie szczoteczką oczyścić skórkę z ziemi. Ziemniaki ułożyć pomiędzy dwoma drewnianymi łyżkami i nacinać co 2 mm (łyżka ma blokować nóż przed przecięciem ziemniaków do końca). Przygotować naczynie żaroodporne.



Krok 2

Wysmarować naczynie tłuszczem i wkładać ziemniaki. Ząbki czosnku rozgnieść nożem i powtykać między ziemniaki. Ziemniaki posolić, popieprzyć, dodać masło. Wstawić do piekarnika na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę, dodać rozmaryn i wstawić na kolejne pół godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.