Pierś z kaczki z sosem jagodowym

Jeśli trwa właśnie sezon na jagody, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Pierś z kaczki w sosie jagodowym to uczta jak z najlepszej restauracji. Domownicy będą zachwyceni smakiem!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 3 łyżki oliwy
  • ulubione warzywa do podania
  • kilka borówek/jagód do dekoracji

Sos:

  • 250 g jagód/borówek amerykańskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 12%

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Łączymy składniki marynaty, skórę kaczki nacinamy w kratkę i nacieramy kaczkę marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Jagody, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, aż uzyskamy gęsty sos. Nie blendujemy go, tylko dodajemy łyżkę śmietanki Łaciatej.



Krok 3

Kaczkę obsmażamy na patelni, po czym przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut.



Krok 4

Kaczkę kroimy na plasterki i podajemy z sosem jagodowym. Można dodać ugotowane na parze sezonowe warzywa. Dekorujemy borówkami lub jagodami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.