Jeśli trwa właśnie sezon na jagody, koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Pierś z kaczki w sosie jagodowym to uczta jak z najlepszej restauracji. Domownicy będą zachwyceni smakiem!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Łączymy składniki marynaty, skórę kaczki nacinamy w kratkę i nacieramy kaczkę marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Jagody, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, aż uzyskamy gęsty sos. Nie blendujemy go, tylko dodajemy łyżkę śmietanki Łaciatej.
Kaczkę obsmażamy na patelni, po czym przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut.
Kaczkę kroimy na plasterki i podajemy z sosem jagodowym. Można dodać ugotowane na parze sezonowe warzywa. Dekorujemy borówkami lub jagodami.
Dodaj komentarz