Chińska wołowina z papryką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki zielonej cebuli

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę umyj, oczyść i osusz. Pokrój w cienkie plastry. Papryki i cebulę pokrój w cienkie paski. Czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.



Krok 2

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni lub woku na średnim ogniu. Dodaj paski wołowiny i smaż, aż staną się brązowe i dobrze usmażone, około 3-4 minut. Wyjmij wołowinę z patelni i odłóż na bok.



Krok 3

Na tej samej patelni dodaj pozostałą 1 łyżkę oleju. Dodaj cebulę, zieloną paprykę, czerwoną paprykę, czosnek i imbir. Smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.



Krok 4

W misce wymieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, sos hoisin, mąkę kukurydzianą, wodę, pieprz czarny i cukier. Wlej mieszankę do patelni z warzywami.



Krok 5

Gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj wcześniej usmażoną wołowinę do patelni i dobrze wymieszaj, aby wszystko się połączyło i podgrzało.



Krok 6

Podawaj gorące, posypane posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.