Deser na bazie kaszy manny, dla powstania którego inspiracją była włoska panna cotta. Można jeść go zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego idealnie się sprawdzi w gorące, letnie dni. Kwaskowate maliny świetnie przełamują słodko-waniliowy smak puddingu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Laskę wanilii rozciąć i nożem wyciągnąć ziarenka.
W garnku umieścić mleko, śmietankę, 100 g cukru oraz laskę wanilii wraz z ziarenkami. Zagotować. Wyciągnąć laskę wanilii i powoli zacząć dodawać kaszę, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia. Przełożyć do 4 szklanek.
W drugim garnku umieścić maliny, zasypać łyżką cukru. Podgrzewać chwilę na małym ogniu do momentu, aż maliny się rozpadną. Malinami polać pudding.
Jeść na ciepło lub schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Dodaj komentarz