Pudding z kaszy manny z malinami

Deser na bazie kaszy manny, dla powstania którego inspiracją była włoska panna cotta. Można jeść go zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego idealnie się sprawdzi w gorące, letnie dni. Kwaskowate maliny świetnie przełamują słodko-waniliowy smak puddingu.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 l mleka Łaciate,
  • - 200 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • - 100 g cukru + 1 łyżka,
  • - 100 g kaszy manny,
  • - 1 laska wanilii,
  • - 250 g malin

Przygotowanie

Krok 1

Laskę wanilii rozciąć i nożem wyciągnąć ziarenka.



Krok 2

W garnku umieścić mleko, śmietankę, 100 g cukru oraz laskę wanilii wraz z ziarenkami. Zagotować. Wyciągnąć laskę wanilii i powoli zacząć dodawać kaszę, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia. Przełożyć do 4 szklanek.



Krok 3

W drugim garnku umieścić maliny, zasypać łyżką cukru. Podgrzewać chwilę na małym ogniu do momentu, aż maliny się rozpadną. Malinami polać pudding.



Krok 4

Jeść na ciepło lub schłodzić przez kilka godzin w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.