Udko z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

Przygotowanie

Krok 1

1 gałązkę rozmarynu drobno posiekać.



Krok 2

Do miski wlać oliwę, dodać rozmaryn, paprykę, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, sól, sok z cytryny i świeżo zmielony kolorowy pieprz, wymieszać.



Krok 3

Umyte mięso osuszyć, włożyć do marynaty i pozostawić na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć drugą gałązkę rozmarynu, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni.



Krok 4

Po upływie 40 minut z mięsa usunąć folię, ponownie włożyć do piekarnika, zrumienić, polewając powstałym sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.