Kokosowy sernik na zimno

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

sernik

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 4 płaskie łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Polewa:

  • 50 g masła Łaciate,
  • 3 łyżki mleka Łaciate,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia.



Krok 2

Twaróg przekładamy do miski, dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy razem na gładką masę. Do masy twarogowej dosypujemy cukier puder i wiórki kokosowe, mieszamy razem i dolewamy powoli żelatynę, cały czas mieszając.



Krok 3

Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki.



Krok 4

Przygotowujemy polewę: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dolewamy miód i wsypujemy kakao. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek i odstawiamy do ostudzenia.



Krok 5

Gdy polewa będzie zimna, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto będzie najlepsze na drugi dzień.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.