Sernik z gruszką

Autor:

Andzia585

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • 4 kostki twarogu Mazurski Smak,
  • 6 żółtek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 ml śmietanki Łaciata 18%,
  • Gruszki w syropie

Ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g masła Łaciate
  • Cukier waniliowy,
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Piana z białek:

  • 6 białek,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Masło posiekać razem z mąką. Ubić jajo z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na dużą blaszkę.



Krok 2

Przygotować masę serową: żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie porcjami dodawać ser, budyń, śmietankę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać łyżką.



Krok 3

Masę wylać na blaszkę z ciastem kruchym. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 40 min.



Krok 4

Po tym czasie ubić białka z cukrem pudrem, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.



Krok 5

Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie pianę z białek (można posypać wiórkami kokosowymi) i piec jeszcze 10 minut. Smacznego!!!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.