Danie: Podwieczorek
Osób: 16
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodać olej i 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na najniższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus, zamieszać.
Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej części dodać 3 żółtka, 3 łyżki mąki i aromat waniliowy.
Do drugiej części ciasta dodać mak, wiórki kokosowe i aromat migdałowy.
Do trzeciej części ciasta dodać kakao i kawę mieloną.
Do czwartej części ciasta dodać kisiel żurawinowy i barwnik spożywczy.
Formę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta. Ciasto wylać w następującej kolejności. Pierwsze ciasto białe, drugie ciasto z makiem, następnie ciasto kakaowe i ostatnie ciasto z kisielem.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec do suchego patyczka około 40 minut. Upieczoną babkę ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz