Ciastka z dyni

Przepis na najlepsze puree z dyni znajdziesz tutaj.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto z dyni

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego goździków
  • 115 g masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki mąki

Do podania:

  • orzechy włoskie
  • syrop klonowy

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj lub wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20x20 cm.



Krok 2

W misce wymieszaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i goździki.



Krok 3

Do dużej miski dodaj masło i cukier. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.



Krok 4

Dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj łyżką.



Krok 5

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając dokładnie, aż do połączenia.



Krok 6

Wylej ciasto do przygotowanej formy. Wygładź.



Krok 7

Piecz przez 25-30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.



Krok 8

Odstaw ciasto do wystudzenia. Pokrój w kwadraty. Przed podaniem każdy kawałek ozdób odrobiną syropu klonowego. Posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.