Kolorowe mini pizze

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 100 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 5-6 plasterków szynki
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • 0,5 papryki czerwonej marynowanej
  • 0,3 papryki zielonej marynowanej
  • 9 plasterków żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, otręby, dodać jajko, siemię lniane, olej ciepłą wodę i wyrośnięty rozczyn.





Krok 2

Wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę, rozwałkować w formie prostokąta, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut. Następnie ciasto posmarować ketchupem z ziołami, ułożyć wędlinę i pokrojoną w kostkę paprykę.





Krok 3

Na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera i zwinąć jak roladę.





Krok 4

Ostrym nożem pokroić na 2-2,5 cm krążki.





Krok 5

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.





Krok 6

Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 10-12 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.