Spaghetti carbonara to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Tym bardziej nie potrzebuje polecenia. W tej wersji - z szynką i pieczarkami. Pycha!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Pieczarki kroimy na plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pieczarki z czosnkiem i pietruszką dusimy na maśle. Kiedy pieczarki lekko się zarumienią, dodajemy drobno pokrojoną w paseczki szynkę i całość podsmażamy ok. 5 minut.
Gotujemy al dente makaron spaghetti i odcedzamy.
W misce rozrabiamy 2 żółtka i 1 jajko. Dodajemy parmezan i śmietankę Łaciatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Do gorącego makaronu dodajemy szynkę z pieczarkami, cebulą i pietruszką. Całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczną. Energicznie mieszamy, aby powstał jednolity sos.
Dodaj komentarz