Carbonara z szynką

Spaghetti carbonara to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Tym bardziej nie potrzebuje polecenia. W tej wersji - z szynką i pieczarkami. Pycha!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g szynki
  • 150 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 natka pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki masła
  • 50 g tartego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki kroimy na plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pieczarki z czosnkiem i pietruszką dusimy na maśle. Kiedy pieczarki lekko się zarumienią, dodajemy drobno pokrojoną w paseczki szynkę i całość podsmażamy ok. 5 minut.



Krok 2

Gotujemy al dente makaron spaghetti i odcedzamy.



Krok 3

W misce rozrabiamy 2 żółtka i 1 jajko. Dodajemy parmezan i śmietankę Łaciatą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



Krok 4

Do gorącego makaronu dodajemy szynkę z pieczarkami, cebulą i pietruszką. Całość zalewamy masą śmietankowo-jajeczną. Energicznie mieszamy, aby powstał jednolity sos.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.