Zapiekanka z indykiem i czerwoną papryką

Pyszna zapiekanka z dodatkiem indyka i papryki to pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Dzięki gorgonzoli danie nabiera niezwykłego aromatu.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
  • 200 g sera gorgonzola
  • 100 g tartego sera Mozzarella Mlekpol
  • 100 g tartego Sera Gouda Mlekpol
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • Pomidorki koktajlowe
  • 180 g makaronu (świderki albo penne)
  • 1 cebula
  • 20 g masła Łaciate
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z indyka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z  oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a następnie mięso. Smażymy całość. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Ser gorgonzola dzielimy na mniejsze części.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Do śmietanki dodajemy startą mozzarellę i ser żółty. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy makaron, kawałki indyka i pomidora. Całość zalewamy przygotowanym sosem serowym. Wierzch posypujemy pokruszoną gorgonzolą.



Krok 4

Pieczemy 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.