Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Całe jajka ubić mikserem na puszystą masę (ubijać około 10 minut na dużych obrotach). Stopniowo dodawać cukier i cały czas ubijać. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze 5 minut. Następnie powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Potem jeszcze miksować kilka minut. Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Biszkopt piec w temperaturze 80 stopni C przez około godzinę. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty.
Porządnie schłodzoną śmietankę łaciatą ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz wlać delikatnie przestudzoną żelatynę. Wsypać brzoskwinie i delikatnie zamieszać.
Blaty nasączamy sokiem z brzoskwiń. Krem podzielony na trzy części rozsmarować kolejno na blatach. Obłożyć tort wafelkami i związać tasiemką. Na górę wysypać kolorowe drażetki. Aby drażetki i wafelki się trzymały odłożyć trochę masy śmietanowej zanim dodamy do niej brzoskwinie i wysmarować masą boki tortu. Gotowe :)
Brzoskwinie można zamienić na ananasa z puszki lub inny owoc. W sezonie nadadzą się maliny, borówki, truskawki :)
Dodaj komentarz