Koreański makaron z kiełbasą

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie włoskich kiełbasek
  • ¾ szklanki koreańskiego sosu barbecue
  • 1 ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 3 zielone cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 230 g makaronu

Przygotowanie

Krok 1

Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój. Paprykę pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.



Krok 2

W dużej misce wymieszaj kiełbaski i 1/2 szklanki sosu barbecue. Wstaw do lodówki na 4 godziny.



Krok 3

Na dużej patelni podgrzej 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Wbij jajko i smaż, aż do ścięcia żółtka. Obróć jajko na drugą stronę. Zdejmij z patelni i pokrój w cienkie paski.



Krok 4

Na tej samej patelni podgrzej resztę oleju na średnim ogniu. Dodaj marchew i paprykę. Smaż do miękkości. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę, czosnek i przyprawy. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z patelni.



Krok 5

Na tej samej patelni usmaż kiełbaski, aż nie będą różowe, przez 12-15 minut.



Krok 6

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, zachowując 1/4 szklanki wody po makaronie. Dodaj makaron, wodę po makaronie, mieszankę z marchewką i resztę sosu barbecue do kiełbasek. Wymieszaj. Podziel na 4 miski. Udekoruj paskami jajka i, opcjonalnie, dodatkowymi zielonymi cebulkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.