Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i pokrój. Paprykę pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
W dużej misce wymieszaj kiełbaski i 1/2 szklanki sosu barbecue. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Na dużej patelni podgrzej 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Wbij jajko i smaż, aż do ścięcia żółtka. Obróć jajko na drugą stronę. Zdejmij z patelni i pokrój w cienkie paski.
Na tej samej patelni podgrzej resztę oleju na średnim ogniu. Dodaj marchew i paprykę. Smaż do miękkości. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę, czosnek i przyprawy. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni usmaż kiełbaski, aż nie będą różowe, przez 12-15 minut.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, zachowując 1/4 szklanki wody po makaronie. Dodaj makaron, wodę po makaronie, mieszankę z marchewką i resztę sosu barbecue do kiełbasek. Wymieszaj. Podziel na 4 miski. Udekoruj paskami jajka i, opcjonalnie, dodatkowymi zielonymi cebulkami. Smacznego!
Dodaj komentarz