Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć. Do grzybów wsypać kaszę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie, smażyć przez chwilę, ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Dodać purée z dyni, jajko i rozpuszczone masło. Następnie stopniowo wlewać maślankę i zagnieść elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką desce, foremką wykrawać krążki i włożyć porcję nadzienia.
Pierogi dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do gotującej się wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek lub cebulę. Przed podaniem okrasić pierogi.
Dodaj komentarz