Pierogi z kaszą i pieczarkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag purée z dyni
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 150 ml maślanki
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 5 dag kaszy perłowej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Przyprawa do zup w płynie

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Olej
  • Boczek

Przygotowanie

Nadzienie

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć. Do grzybów wsypać kaszę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą w płynie, smażyć przez chwilę, ostudzić.





Ciasto

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Dodać purée z dyni, jajko i rozpuszczone masło. Następnie stopniowo wlewać maślankę i zagnieść elastyczne ciasto.






Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką desce, foremką wykrawać krążki i włożyć porcję nadzienia.






Pierogi dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do gotującej się wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek lub cebulę. Przed podaniem okrasić pierogi.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.