Delikatna i zarazem wysublimowana smakowo potrawa, polecana na kolacje przy świecach. Prosta w wykonaniu, a na pewno zadowoli smakiem niejednego łasucha.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Seler
Bez glutenu
Bez laktozy
Rybę myjemy nie ściągając skórki. Dobrze oczyszczamy od wewnątrz (pozostałości wątroby nadają goryczkę rybie). Rybę przekładamy do garnka, polewamy winem i wodą.
Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy.
Rybę wykładamy plasterkami cytryny i marchewki. Dodajemy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i seler naciowy. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Całość gotujemy. Kiedy dojdzie do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy rybę na wolnym ogniu przez 30-40 minut.
Zdejmujemy z ognia, delikatnie wyjmujemy pstrąga z naczynia, obkładamy warzywami z wywaru. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub mieszanką warzyw i limonką.
Dodaj komentarz