Pstrąg w winie

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Seler
Bez glutenu

Składniki

Składniki:

1 kg pstrąga

1 litr białego półwytrawnego wina

3 marchewki

2 główki cebuli

1 seler naciowy

1 natka pietruszki

1 szklanka wody

10 ziaren pieprzu

1 łyżeczka solil

3 plasterki cytryny (bez skórki)

Przygotowanie

Krok 1

  • Rybę myjemy nie ściągając skórki. Dobrze oczyszczamy od wewnątrz (pozostałości wątroby nadają goryczkę rybie). Rybę przekładamy do garnka, polewamy winem i wodą.  

Krok 2

  • Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy.  

Krok 3

  • Rybę wykładamy plasterkami cytryny i marchewki. Dodajemy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i seler naciowy. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Całość gotujemy. Kiedy dojdzie do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy rybę na wolnym ogniu przez 30-40 minut.  

Krok 4

  • Zdejmujemy z ognia, delikatnie wyjmujemy pstrąga z naczynia, obkładamy warzywami z wywaru. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub mieszanką warzyw i limonką.  

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0