Pstrąg w winie

Delikatna i zarazem wysublimowana smakowo potrawa, polecana na kolacje przy świecach. Prosta w wykonaniu, a na pewno zadowoli smakiem niejednego łasucha.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Seler

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pstrąga
  • 1 litr białego półwytrawnego wina
  • 3 marchewki
  • 2 główki cebuli
  • 1 seler naciowy
  • 1 natka pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka solil
  • 3 plasterki cytryny (bez skórki)

Przygotowanie

Krok 1

Rybę myjemy nie ściągając skórki. Dobrze oczyszczamy od wewnątrz (pozostałości wątroby nadają goryczkę rybie). Rybę przekładamy do garnka, polewamy winem i wodą.



Krok 2

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy.



Krok 3

Rybę wykładamy plasterkami cytryny i marchewki. Dodajemy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i seler naciowy. Wsypujemy ziarenka pieprzu. Całość gotujemy. Kiedy dojdzie do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy rybę na wolnym ogniu przez 30-40 minut.



Krok 4

Zdejmujemy z ognia, delikatnie wyjmujemy pstrąga z naczynia, obkładamy warzywami z wywaru. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub mieszanką warzyw i limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.