Kotleciki a'la ratatouille

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Kolacja

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szt. cebuli
  • 4 szt. ziemniaków
  • 1 szt. marchewki
  • 4 kulki szpinaku mrożonego
  • ½ szt. brokułu
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • Sól i pieprz
  • Vegeta
  • Oliwa z oliwek
  • 2 szt. jajek
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski. Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pozostałe warzywa, prócz cebuli również zetrzeć na tarce.



Krok 2

Starte warzywa wymieszać, osolić, odstawić na kilka minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.



Krok 3

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do warzyw.



Krok 4

Następnie dodać jajka i żółty starty ser, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Z warzyw formować kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.





Krok 6

Piec w 180°C przez około 25 minut.



Wskazówki

Podawać z sosem czosnkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.