Duszona jagnięcina ze słodkimi, suszonymi śliwkami i morelami z dodatkiem migdałów to pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe danie na wyjątkowe okazje i nie tylko. Pozycja godna polecenia dla każdego. Śliwki i morele są cennym źródłem witaminy C i A, ponadto regulują trawienie i chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Jagnięcinę kroimy w kostkę średniej wielkości i smażymy na maśle. Cebulę kroimy drobno, po czym dodajemy do mięsa. Następnie całość posypujemy mąką. Obieramy i drobno kroimy marchewkę. Paprykę kroimy w średniej wielkości paski.
Do mięsa dolewamy wodę, aby przykryła w całości danie. Mięso z dodatkami doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Następnie wszystko dusimy przez 50 minut.
Migdały kroimy i prażymy na patelni, do której dodajemy cukier, po czym wszystko mieszamy. Śliwki i morele myjemy..
Do jagnięciny dodajemy migdały, śliwki i morele, wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.
Dodaj komentarz