Jagnięcina duszona ze śliwkami i morelami

Duszona jagnięcina ze słodkimi, suszonymi śliwkami i morelami z dodatkiem migdałów to pyszne, aromatyczne i bardzo zdrowe danie na wyjątkowe okazje i nie tylko. Pozycja godna polecenia dla każdego. Śliwki i morele są cennym źródłem witaminy C i A, ponadto regulują trawienie i chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg jagnięciny
  • - 3 łyżki masła Łaciate
  • - 2 cebule
  • - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • - 2 marchewki
  • - 1 papryka czerwona
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1/2 łyżeczki tymianku
  • - 1 szklanka migdałów,
  • -1 łyżka cukru
  • - 15 suszonych śliwek
  • - 15 suszonych moreli
  • - 4 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę kroimy w kostkę średniej wielkości i smażymy na maśle. Cebulę kroimy drobno, po czym dodajemy do mięsa. Następnie całość posypujemy mąką. Obieramy i drobno kroimy marchewkę. Paprykę kroimy w średniej wielkości paski.



Krok 2

Do mięsa dolewamy wodę, aby przykryła w całości danie. Mięso z dodatkami doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Następnie wszystko dusimy przez 50 minut.



Krok 3

Migdały kroimy i prażymy na patelni, do której dodajemy cukier, po czym wszystko mieszamy. Śliwki i morele myjemy..



Krok 4

Do jagnięciny dodajemy migdały, śliwki i morele, wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.