Duszona łopatka wieprzowa w sosie

Pyszna, rozpływająca się w ustach, duszona długo, na wolnym ogniu łopatka wieprzowa. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej

Sos

  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy wszystko ok. 15 minut.



Krok 2

Dodajemy ocet, miód, cukier, sos sojowy i przyprawy. Mieszamy i wszystko gotujemy kolejne 15 minut. Następnie dokładnie blendujemy i studzimy.



Krok 3

Łopatkę wieprzową myjemy, dokładnie osuszamy, po czym kroimy na jeden duży plaster i dokładnie nacieramy go sosem. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 4

Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i przekładamy łopatkę razem z sosem do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 3 godziny w temperaturze 160 stopni. Łopatkę cały czas polewamy sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.