Pyszna, rozpływająca się w ustach, duszona długo, na wolnym ogniu łopatka wieprzowa. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Bez laktozy
Na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy również pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy wszystko ok. 15 minut.
Dodajemy ocet, miód, cukier, sos sojowy i przyprawy. Mieszamy i wszystko gotujemy kolejne 15 minut. Następnie dokładnie blendujemy i studzimy.
Łopatkę wieprzową myjemy, dokładnie osuszamy, po czym kroimy na jeden duży plaster i dokładnie nacieramy go sosem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i przekładamy łopatkę razem z sosem do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 3 godziny w temperaturze 160 stopni. Łopatkę cały czas polewamy sosem.
Dodaj komentarz