Danie uwielbiane zwłaszcza przez panów, ale ma również grono swoich fanek. Udka zapiekane w sosie musztardowym to bardzo aromatyczne danie. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i umieszczamy w niej udka tak, aby marynata dotarła w każdy zakątek mięsa. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Obsmażamy udka na maśle, aż się lekko zarumienią, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez przykrycia.
Przygotowujemy sos. Podgrzewamy śmietankę Łaciatą tak długo, aż rozpuści się w niej dodany miód i musztarda. Dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 10 minut, aby blisko połowa sosu odparowała.
Kurczaka podajemy z sosem oraz np. ryżem lub makaronem. Mięso dekorujemy rozmarynem.
Przed marynowaniem udek, warto je namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny. Dzięki temu mięso lepiej “przejdzie” smakiem przypraw.
Dodaj komentarz