Udka w sosie musztardowym

Danie uwielbiane zwłaszcza przez panów, ale ma również grono swoich fanek. Udka zapiekane w sosie musztardowym to bardzo aromatyczne danie. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • rozmaryn do dekoracji

Marynata:

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i umieszczamy w niej udka tak, aby marynata dotarła w każdy zakątek mięsa. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Obsmażamy udka na maśle, aż się lekko zarumienią, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez przykrycia.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Podgrzewamy śmietankę Łaciatą tak długo, aż rozpuści się w niej dodany miód i musztarda. Dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 10 minut, aby blisko połowa sosu odparowała.



Krok 4

Kurczaka podajemy z sosem oraz np. ryżem lub makaronem. Mięso dekorujemy rozmarynem.



Wskazówki

Przed marynowaniem udek, warto je namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny. Dzięki temu mięso lepiej “przejdzie” smakiem przypraw.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.