Kotleciki z ryżem i kapustą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 5 dag ryżu
  • 10 dag kapusty
  • 1 łyżka smażonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Olej
  • Płatki jęczmienne

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę pokroić w drobną kosteczkę, blanszować w osolonej wodzie.



Krok 2

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem soli.



Krok 3

Kapustę i ryż osączyć i ostudzić.



Krok 4

Do mięsa mielonego dodać ryż, zmiażdżony czosnek, jajko, kapustę, smażoną cebulkę i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wyrobić.



Krok 5

Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych lub owsianych i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.