Tacos z kurczakiem i awokado

Mięsna przekąska na przyjęcie. Tacos z kurczakiem i awokado to pomysł na szybkie danie, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, aby oczarować swoich gości.

Osób: 13

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 13

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 13 małych tortilli
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 awokado dojrzałe
  • 13 pomidorków koktajlowych
  • 13-18 liści sałaty
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sok z limonki do pokropienia

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy oraz przyprawy. Mieszamy i odkładamy na pół godziny.



Krok 2

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Kropimy trochę sokiem z limonki. Cebulę kroimy w poprzek i rozdzielamy krążki cebuli. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki.



Krok 3

Patelnię nagrzewamy, wlewamy łyżkę oliwy. Wkładamy kawałki kurczaka i smażymy na złoto.



Krok 4

Tortille podgrzewamy na patelni według instrukcji na opakowaniu. Na każdą tortillę kładziemy sałatę, kilka kawałków awokado, kurczaka, cebulę i pomidorka koktajlowego pokrojonego w ćwiartki. Składamy na pół i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.