Penne z żółtą cukinią w pomidorach

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 garść oliwek czarnych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 120 g sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę, cukinię w cienkie ćwierćplasterki.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać cukinię i dusić 5 minut.



Krok 4

Dodać pomidory z puszki i dusić całość kilka minut, do momentu, aż cukinia będzie miękka.



Krok 5

Dodać pokrojone w plasterki oliwki oraz przyprawy. Dusić około 2-3 minuty.



Krok 6

Dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć razem przez chwilę. Nałożyć danie na talerze, posypać żółtym serem pokrojonym w drobną kostkę lub startym na tarce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.